POZNAJMY SIĘ
Witaj!
Mam na imię Amelia, mam 21 lat i nadaję do Ciebie z (Nie)Dzikiego Dalekiego Wschodu Polski – z Lubelszczyzny. Miło mi gościć Cię w moich skromnych progach.

Rozsiądź się wygodnie w fotelu i spędźmy ten czas wspólnie! Positive vibes only! ♡
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
CZYTAJ WIĘCEJ

Zacznij czytać tutaj

Najnowsze na blogu

Czy znasz wszystkie sekrety szałwi hiszpańskiej?

Nasiona Chia, Szałwia Hiszpańska

Czy słyszałeś kiedykolwiek o właściwościach szałwi hiszpańskiej? Nie?! To koniecznie przeczytaj ten wpis! 

Nasiona Chia, Szałwia Hiszpańska

Te małe ziarenka są źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6 w idealnych proporcjach, w przeciwieństwie do innych źródeł tych kwasów. Ponadto zawierają długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy, które zmniejszają złogi cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Nasiona chia zawierają również witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty, a przede wszystkim wit. E, B1, B3, wapń, żelazo, cynk i niacyna, które mają ogromny wpływ na układ nerwowy oraz pełnią rolę w odbudowywaniu komórek (cynk poprawia stan włosów, skóry i paznokci oraz wspomaga leczenie trądziku).
Chia w 1/4 zbudowane są z błonnika, co sprawia, że wspomagają walkę z nadwagą i otyłością, zapewniają uczucie sytości, poprawiają trawienie, zapobiegają wzdęciom i zaparciom oraz usuwa toksyny z organizmu. Błonnik w nich zawarty spowalnia wchłanianie cukru oraz zmniejsza jego ilość we krwi, co powoduje, że nasiona chia zalecane są dla cukrzyków.
Dzięki zdolności zatrzymywania w sobie wody w ilości dziesięciokrotności swojej wagi, wspomagają nawilżanie organizmu i są znakomitym składnikiem diety sportowców.
Nasiona Chia, Szałwia Hiszpańska

1 czubata łyżka nasion chia (15 g) zawiera:
• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku

Co ważne, nasiona nie zawierają glutenu.
W połączeniu z wodą nasiona tworzą żel (podobnie jak siemię lniane).
Nasiona powinny być moczone w czystej wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu. Nasiona chia zaabsorbują co najmniej 9 razy tyle wody ile same ważą i to w przeciągu 10 minut, lub nawet szybciej zależnie od temperatury wody.

Zastosowanie:

   jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw,
  dodatek do koktajli,
  zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników,
  do puddingów, sosów, zagęszczania zup.
Post powstał we współpracy z marką BioIndygo.PL
Strona internetowa → KLIK

Komentarze

  1. Jejku, tyle dobrego słyszałam już o chia i jakoś zawsze zapominam aby wypróbować. Chyba najwyższą pora ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że znam! :D Jeden z pierwszych postów na moim blogu był właśnie o nasionach chia :) Nie rozstaję się z nimi do dziś ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Hej,
Witam Cię na moim blogu, blogu na którym sporo się dzieje. Dziękuję za Twoją obecność i za każdy pozostawiony tutaj przez Ciebie ślad. Dziękuję za każdy komentarz, za Twoją obserwację. ❤ Życzę Ci miłego pobytu! Amelia